Wydarzenia

Czujniki czadu - skuteczna ochrona przed zatruciem tlenkiem węgla

Dodano: wtorek, 26 listopada 2013 09:27

Kolejny sezon grzewczy rozpoczął się na dobre i poza upragnionym ciepłem niesie ze sobą niewidzialne dla oka niebezpieczeństwo zatrucia tlenkiem węgla. Statystyki pokazują, że z roku na rok liczba ofiar śmiertelnych tego szkodliwego gazu stale rośnie. Co należy zrobić, aby uniknąć zagrożenia zatruciem tym bezwonnym i bardzo groźnym gazem?

Tlenek węgla nazywany jest potocznie cichym zabójcą, a jego szkodliwe dla zdrowia i życia działanie potwierdzają dane przedstawione na stronie internetowej Państwowej Straży Pożarnej. Wynika z nich, że zatrucie czadem jest zaraz po lekach i alkoholu najbardziej niebezpieczne - tylko w ostatnim sezonie grzewczym, czyli od września 2012 r. do marca 2013 r. miało miejsce aż 3817 zdarzeń mających związek z tlenkiem węgla, w których 2216 osób odniosło obrażenia, a na skutek zaczadzenia zmarło aż 91 osób.

Zapewne wielu z nich mogłoby się uniknąć, choćby poprzez zainstalowanie w pomieszczeniu niewielkiego urządzenia, jakim jest czujnik tlenku węgla, który poprzez wykrycie nadmiernego stężenia tego gazu w powietrzu, wytwarza sygnały dźwiękowe.

Tlenek węgla - podstawowe informacje

Tlenek węgla to silnie trujący bezwonny gaz, nazywany potocznie czadem. Powstaje w wyniku niepełnego spalania wielu paliw energetycznych, wymagających odpowiedniej ilości tlenu do prawidłowego przebiegu procesu wytwarzania energii cieplnej. Może to być na przykład nieodpowiednia wentylacja pomieszczenia, czyli brak dopływu zewnętrznego powietrza do mieszkania, nieprawidłowo działający kocioł gazowy, kominek czy piec węglowy.

Do przyczyn nieprawidłowego funkcjonowania urządzeń gazowych dochodzi najczęściej w trakcie własnych przeróbek instalacji wentylacyjnej, w wyniku których może dojść do wydobywania się spalin z kotła z otwartą komorą do wszystkich pomieszczeń w domu. Innymi czynnikami sprawczymi może być niedoprowadzenie powietrza do kominka, które według przepisów powinno wynosić co najmniej  10 m3/h na 1 kW mocy wkładu. Niedostarczenie takiej ilości powietrza może spowodować, że rozgrzany kominek będzie generować intensywny ciąg i pobierać powietrze do spalania poprzez komin kotła gazowego. W przypadku równoczesnej pracy urządzeń, tlen potrzebny do spalania paliwa w kominku zasysany jest przewodami wentylacyjnymi lub też spalinowymi urządzeń z otwartą komorą spalania, co uniemożliwia prawidłowe odprowadzenie spalin z urządzeń gazowych i w konsekwencji wtłaczanie spalin z tlenkiem węgla do pomieszczeń mieszkalnych.

Niebezpieczeństwo zatrucia czadem związane jest z niewyczuwaniem go przez człowieka -  tlenek węgla po dostaniu się  do organizmu natychmiastowo stwarza zagrożenie dla zdrowia i życia bez wysyłania wcześniejszych ostrzeżeń.

Jak zapobiegać zatruciu czadem?

Podstawą bezpieczeństwa jest dostarczenie do paleniska dopływu świeżego powietrza - ważne jest przy tym, aby zwracać uwagę, by kratki wentylacyjne i otwory nawiewne były czyste i odsłonięte. Istotne są także okresowe przeglądy instalacji wentylacyjnej i kominowej, które powinny odbywać się  przynajmniej raz w roku oraz kontrola drożności przewodów spalinowych, przeprowadzana dwa razy w roku.

Należy pamiętać również, że instalację urządzeń gazowych powinien wykonywać uprawniony do tego specjalista, który zrobi to zgodnie z instrukcją producenta i da pewność prawidłowego wykonania pracy, od której może zależeć zdrowie, a nawet życie. W przypadku instalacji kuchenek gazowych trzeba zwrócić uwagę, by została ona umieszczona w jak najmniejszej odległości od wywiewnej kratki wentylacyjnej, niedaleko okna, zapewniając pomieszczeniu stały dopływ świeżego powietrza.

Czujnik czadu - obrona i ochrona przed zatruciem

Budowa  najpopularniejszych i najbardziej skutecznych czujników tlenku węgla oparta jest na technice mikroprocesorowej, będącej gwarancją długotrwałej i niezawodnej pracy urządzenia. W przypadku wykrycia czadu czujniki te włączają sygnalizację optyczną oraz alarmową o natężeniu 85dB. Powiadomienie jest o tyle wczesne, że umożliwia podjęcie odpowiednich działań zanim stężenie dwutlenku węgla stanie się niebezpieczne dla osób przebywających w zagrożonym pomieszczeniu.

Detektor czadu powinien wisieć na ścianie na wysokości głowy człowieka w pomieszczeniach, w których następuje spalanie, w odległości nie mniejszej niż 2 m od urządzenia. Może być to kuchnia lub łazienka wyposażona w gazowe podgrzewacze wody z otwartą komorą spalania, w pomieszczeniu wyposażonym w kominek lub przenośny piecyk gazowy czy w kotłowni, w której znajduje się kocioł opalany drewnem lub koksem. W przypadku domków jednorodzinnych posiadających piętra, warto wyposażyć pomieszczenie w przynajmniej jeden detektor na każdej z kondygnacji, radzi Roman Rosół, właściciel Centrum Hydraulicznego Meteo System.

źródło i zdjęcie: Meteo System