Biblioteka

Badanie i uzdatnianie wody

Dodano: poniedziałek, 14 czerwca 2010 15:38

Wodę z własnego ujęcia należy przebadać. Ocena tylko jej smaku i zapachu może być bardzo myląca, bo np. smaczna i klarowna woda może być skażona bakteriologicznie lub chemicznie, a niekiedy wodę o zniechęcającym wyglądzie i smaku można stosunkowo łatwo uzdatnić.

Badanie wody można zlecić stacji Sanepidu lub laboratorium działającemu przy uczelni medycznej. Dopiero po jego wykonaniu można wybrać właściwy sposób uzdatniania.

Najczęściej woda z własnego ujęcia zawiera zbyt dużo żelaza, a czasem też manganu. Do usuwania tych pierwiastków służą kolumny filtracyjne - odżelaziacze (lub odżelaziacze/odmanganiacze). Umieszcza się je zwykle w pomieszczeniu gospodarczym lub piwnicy. Muszą być podłączone do instalacji kanalizacyjnej, bo regularnie następuje w nich cykl płukania - wytrącone z wody żelazo jest usuwane do kanalizacji. Specjalista powinien dobrać wydajność odżelaziacza stosownie do stopnia zanieczyszczenia wody i jej dobowego zużycia. W tańszych odżelaziaczach cykl płukania trzeba uruchamiać ręcznie, w droższych odbywa się ono automatycznie.

Odżelaziacz zwykle uzdatnia całą wodę dostarczaną do domu. Inne sposoby uzdatniania ze względu na koszty oraz małą wydajność filtrów stosuje się tylko miejscowo, przy pojedynczych punktach poboru. Dodatkowo oczyszczana jest woda przeznaczona do spożycia. Najczęściej służą do tego filtry z wkładem węglowym, poprawiające smak i zapach wody. Woda może być dodatkowo odkażana, najczęściej przy użyciu lampy UV.

Najdokładniejsze oczyszczanie wody zapewniają filtry wykorzystujące zjawisko odwróconej osmozy. Pochodząca z nich woda wymaga jednak ponownej mineralizacji, do czego służą wkłady dolomitowe. Do zmywarek i pralek stosuje się też specjalne filtry zmiękczające wodę.

opr.: Jarosław Antkiewicz
zdjęcia: Alco, Aqvasystem